Για μας

Η ιστορία των οπτικών Γκέσουρα ξεκινάει πίσω  στο 1935 όταν ο Ηλίας Γκέσουρας εργάζεται ως αρχιτεχνίτης σε ένα από τα πρώτα καταστήματα οπτικών ειδών της Αθήνας. Ο γιος του, Γιώργος, έχοντας υπερβολική αδυναμία στον πατέρα του, από μικρός αγάπησε και ξεκίνησε να ασχολείται με ό,τι και εκείνος. Από 12 ετών, λοιπόν, παράλληλα με το σχολείο, εργαζόταν δίπλα στον πατέρα του μαθαίνοντας τα μυστικά της τέχνης.

Περνώντας τα χρόνια, το ενδιαφέρον του Γιώργου Γκέσουρα, ο οποίος είχε πάντα μέσα του τεχνική στόφα, στράφηκε στην κατασκευή σκελετών.

Στα χρόνια του πολέμου και της Γερμανικής κατοχής, όπου τα πάντα ήταν δύσκολα και οι πρώτες ύλες ανύπαρκτες, η εφηβική ευρηματικότητα του τον οδήγησε να καταφέρει να κατασκευάζει σκελετούς γυαλιών, χρησιμοποιώντας ως πρώτη ύλη το celluloid από άχρηστες ταινίες κινηματογράφου.  

Το 1945 έστησε, με τον αδερφό του Άγγελο, μια πρώτη μικρή βιοτεχνία κατασκευής σκελετών,  στην περιοχή του Βοτανικού και ξεκίνησαν  να προωθούν τα προϊόντα τους στα καταστήματα οπτικών της εποχής, αρχικά στην Αθήνα και στη συνέχεια σε όλη την Ελλάδα. Στην αρχή ο κλάδος αντιμετώπισε με δυσπιστία τους δυο νεαρούς. Γρήγορα όμως κατάφεραν να μπουν στην αγορά και να πείσουν με το προϊόν τους τους επαγγελματίες του κλάδου.  

Κάπου στο 1960 η μικρή βιοτεχνία έδωσε τη θέση της σε ένα εργοστάσιο κατασκευής σκελετών στην περιοχή της Νέας Φιλαδελφείας. Πολλά από τα μηχανήματα του εργοστασίου ήταν δικής του σχεδίασης και κατασκευής. Εκεί, πραγματικά, ο Γιώργος Γκέσουρας αφιέρωσε τη ζωή του.

Έλεγε χαρακτηριστικά: « …είναι μεγάλο μεράκι, μ’ αρέσει ν’ αναπνέω τη μυρωδιά από τα σαπούνια, να νιώθω τη λαδίλα από τις μηχανές στα ρουθούνια μου. Μ ‘αρέσει να ζω και ν ‘αναπνέω μέσα σ ’αυτό το χώρο…».

Το 1978, παράλληλα με το εργοστάσιο, ξεκίνησε να δραστηριοποιείται και στο χώρο της λιανικής, ανοίγοντας το κατάστημα της Πανεπιστημίου 39.

Ιδρυτικό μέλος και επίτιμος πρόεδρος της ΣΟΟΝΑΝΕ, το όνομα του είναι συνυφασμένο με την ιστορία του κλάδου των οπτικών στη Ελλάδα.

Την παράδοση, πλέον, συνεχίζουν, ως τρίτη γενιά, οι κόρες του Κατερίνα και Κέλλυ Γκέσουρα, πτυχιούχοι οπτικοί και οι δυο, πάντα στο κατάστημα «ΟΠΤΙΚΑ ΓΚΕΣΟΥΡΑ» της Πανεπιστημίου 39.

Τελευταίο βήμα σε αυτή την πορεία είναι η δημιουργία, του e-shop,   gesoura.com έτσι ώστε να μπορούμε, πλέον, να σας εξυπηρετούμε και από το διαδίκτυο.

Τώρα που μοιραστήκαμε μαζί σας την ιστορία της επιχείρησης μας ξέρετε ότι δεν είμαστε, απλά, «άλλο ένα» κατάστημα οπτικών. Κάθε φορά που απευθύνεστε σε μας έχετε στην υπηρεσία σας πείρα και τεχνογνωσία τριών γενεών οπτικών.

Δεκέμβριος 2020